Sağlık

Küçük Kesi Yönteminin Rahatlık Sağladığı 7 Kalp Hastalığı

Günümüzde teknolojik gelişmelerle birlikte bazı kalp ameliyatları artık minimal invaziv küçük kesilerle yani toraks önden tamamen açılmadan kapalı olarak yapılabilmektedir. Bu ameliyatlar toplumda kapalı kalp ameliyatı, küçük kesi, mini kesi veya koltuk altı kalp ameliyatı olarak adlandırılır. Memorial Bahçelievler Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü’nden Prof. Dr. Burak Onan, kapalı kalp ameliyatları hakkında bilgi verdi.

Doğuştan kalp hastalıklarında küçük kesi ameliyatları etkin rol oynuyor

Minimal invaziv kalp cerrahisi yani küçük kesiden yapılan ameliyatlar pek çok kalp hastalığında uygulanabilmektedir. Küçük kesi ameliyatları doğuştan kalp hastalıkları, mitral kapak tamiri, mitral kapak değişimi, koroner baypas ameliyatları, triküspit kapatma ameliyatları, kalp delikleri, kalp tümörleri ve ritim bozukluklarında kullanılmaktadır.

  1. Mitral kapak onarımı: Mitral kapak hastalıklarının çoğu erken dönemde saptanırsa onarım için uygun olabilir. Özellikle dejeneratif hastalıklar dediğimiz mitral kapağın yapısal bozuklukları ile ilgili durumlar kapak tamiri için adaydır. Mitral kapak tamiri operasyonları robotik cerrahi tekniği ile yapılabilmektedir.
  2. Mitral kapak değişimi: Mitral kapak hastalıkları kümesi kapak onarımı için uygun değildir veya onarım başarısı düşüktür. Bu hastaların kapaklarının mekanik veya biyolojik protezlerle değiştirilmesi gerekir. Robotik cerrahi ve mekanik ve biyolojik kapak değiştirme ameliyatları güvenilir bir seçenektir.
  3. Koroner baypas ameliyatları: Göğüs iç kısmındaki atardamarın baypas işlemine hazırlanması kapalı teknikle mümkündür. Bypass ameliyatlarında bu damarların kullanılması en iyi sonucu vermektedir. Bu damarlar ile göğüs önden açılmadan sol taraftaki 4-5 cm’lik küçük bir açıklıktan kapalı by-pass ameliyatı yapılabilmektedir.
  4. Triküspid kapak ameliyatları: Triküspit kapak bozukluklarında robotik cerrahi ile onarım ve kapak değiştirme ameliyatları yapılabilmektedir.
  5. Kalp delikleri ve doğuştan kalp hastalıklarının tedavisi: Kalpteki ASD veya PAPVD gibi kolay doğumsal kalp hastalıkları robotik cerrahi ile tedavi edilebilmektedir. Bu ameliyatlarda toraks açılmadan anatomik düzeltme başarıyla uygulanabilmektedir.
  6. Kalp tümörlerinin çıkarılması: Kalpte oluşan tümörlerin çoğu iyi huylu tümörlerdir. Bu tümörler, kalbin sol veya sağ tarafındaki atriyum veya ventriküllerde meydana gelir. Tüm bu odacıklarda gelişen tümörler robotik cerrahi ile alınabilir.
  7. Ritim bozuklukları: Atriyal fibrilasyon en sık görülen aritmidir. Bu bozukluk mitral kapak ameliyatları sırasında eş zamanlı olarak tedavi edilebilir. Kullanılan güç kaynakları radyofrekans ve kriyoablasyon şeklindedir.

Kapalı ameliyatlar güvenle yapılabilir

Kapalı ameliyatların küçük kesilerle yapılması ameliyat sonrası riskleri artırmasa da ameliyatların inançla ve başarıyla gerçekleştirilebildiği tıp literatüründe bilinmektedir. Ameliyatın tecrübeli merkezlerde yapılması olası risklerin en düşük seviyede tutulmasını sağlar.

Küçük kesilerle daha az ağrı, daha fazla konfor

Küçük kesi ameliyatları hasta için daha konforludur. Ameliyatlarda ağrı açık kalp ameliyatlarına göre daha azdır. Ancak ağrı eşiği kişiden kişiye değişir. Kişiye uygun ağrı tedavisi ile ameliyat sonrası rahat bir transfer mümkündür.

Kapalı kalp ameliyatlarında kanama diğer işlemlere göre daha azdır. Küçük bir kesi ile yapılan ameliyat sonrasında pek çok hasta kan almadan hastaneden taburcu edilmektedir. Bunun nedeni kanama riskinin minimum olmasıdır.

Küçük kesilerle yapılan kapalı ameliyatlardan sonra hastalar daha erken taburcu edilmektedir. Daha rahat yürüme eğitimi, daha az ağrı, artan akciğer kapasitesi ve fiziksel kondisyonun daha hızlı iyileşmesi ile hastaya konfor sağlanır. Hastaların hızlı bir şekilde iyileşeceklerini bilmeleri aynı zamanda ruhsal yönden de iyi olmalarını sağlamakta ve morallerini yükseltmektedir.

Ameliyat bölgesi kısa sürede iyileşir

Ameliyatlar 3-4 cm uzunluğunda çok küçük kesilerle yapılır ve yaranın güzelleştirilmesi çok daha kolaydır. Hasta hızlı bir iyileşme dönemine girer. Daha erken araba kullanabilen ve daha erken spora başlayabilen hastaların özgüvenleri daha hızlı artıyor. Küçük kesi ameliyatları ile ameliyat yarasında ve kalpte enfeksiyon riski daha azdır.

Ameliyat tecrübesi çok önemli

Minimal invaziv kalp cerrahisi nispeten daha az cerrah ve merkez tarafından yapılmaktadır. İlgi ve deneyim alanları minimal invaziv cerrahi olan kalp cerrahları, hastanın sorunlarına uygun cerrahi yaklaşımı sunar. Ameliyat sonrasında dahi hasta takiplerini ihmal etmemeli ve doktoru tavsiye etse de yaşam tarzında gerekli değişiklikleri yapmalıdır.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu